Eerwaarde Geshe Kelsang Gyatso

Geshe Kelsang is de stichter van de Nieuwe Kadampa Traditie (NKT), een netwerk van meer dan 1100 Kadampaboeddhistische Centra en groepen in de hele wereld.

Geshe-la zoals hij liefkozend door zijn studenten wordt genoemd, is een volledig gerealiseerde meditatiemeester en internationaal bekende leraar van het boeddhisme.

Uit liefdevolle vriendelijkheid en mededogen heeft hij zijn leven gewijd aan het beschikbaar maken van Boeddha's zuivere leer voor de moderne wereld.

Vanaf zijn achtste jaar heeft Geshe-la uitgebreid aan de grote kloosteruniversiteiten van Tibet gestudeerd en de titel 'Geshe' verdiend, wat letterlijk 'spirituele vriend' betekent. Onder leiding van Trijang Rinpoche, zijn Spirituele Gids, besteedde hij de volgende achttien jaar in meditatieretraites in de Himalaya's.

In 1977 werd hij uitgenodigd om les te geven in Engeland. Sinds zijn aankomst in het Westen heeft Geshe-la volmaakte leringen over Kadampaboeddhisme gegeven in Europa en Noord-Amerika en heeft hij een serie van 21 opmerkelijke boeken over boeddhistische gedachte en meditatie gepubliceerd.

Hij heeft drie unieke studieprogramma's opgestart en meer dan 1100 Centra en groepen in de hele wereld gesticht, hij heeft gekwalificeerde Westerse leraren en een bloeiende ingewijde gemeenschap getraind en hij heeft een project gecreeerd om boeddhistische tempels te bouwen in elke belangrijke stad in de wereld.

In zijn onderwijs benadrukt Geshe Kelsang het belang van meditatie en hoe deze toe te passen in het dagelijkse leven, de noodzaak om innerlijke vrede te ontwikkelen als we werkelijk gelukkig willen worden en hoe het vermogen te cultiveren om anderen te helpen. Hij demonstreert deze kwaliteiten volmaakt in zijn eigen leven.

Deze opmerkelijke leraar inspireert zo veel mensen uit zo veel verschillende landen omdat hij onderwijst met zijn voorbeeld.

Hij is een nederige monnik toegewijd aan het helpen van mensen in de hele wereld om werkelijk geluk in hun hart te vinden. Op dit moment verdeeld hij zijn tijd tussen Europa en de V.S., waar hij verder gaat les te geven aan duizenden volgelingen.