Laster: De NKT is geïsoleerd van de bredere Tibetaans boeddhistische gemeenschap

Waarheid: Dit is waar. De reden waarom NKT-studenten niet welkom worden geheten door de Tibetaans Boeddhistische gemeenschap is omdat we Dorje Shoegdenbeoefenaars zijn en de dalai lama heeft gezegd:

Diegenen die Dholgyal (Shoegden) beoefenen kunnen geen vrienden van mij zijn”.

Omdat zij de zienswijze van de dalai lama volgen, hebben Tibetaans boeddhistische groepen zoals de FPMT en verschillende Kagyu- en Nyingmagroepen de NKT de laatste tien jaar buitengesloten. Zie het laatste segregatiebeleid van de FPMT. Het is de dalai lama die niets met de NKT te maken wil hebben, niet de NKT die geen wens heeft vrienden te zijn met de bredere Tibetaans Boeddhistische gemeenschap.

Zoals een NKT-student in januari 2009 zei in antwoord op een vraag gesteld door een criticus van de NKT:

V. Ik zou willen vragen hoe je Dorje Shoegdenbeoefening kunt vermijden en waarom je deze zou moeten vermijden als deze op een dergelijke geïntegreerde manier wordt gepresenteerd in de NKT?

A. Ik vermijd het omdat ik op betrouwbare wijze ben ingelicht dat ik geen leringen kan bijwonen in bepaalde andere centra als ik Dorje Shoegden beoefen. Dit volgt uit het 'advies' en de instructie van de dalai lama. Omdat ik geen paria onder andere boeddhisten wilde zijn en omdat ik verbonden ben aan centra waarin deze oefening verboden is, zoals de FPMT, heb ik vermeden het te beoefenen. Als beoefenaars van Dorje Shoegden niet uitgestoten en gedemoniseerd waren door andere boeddhistische beoefenaars, met name volgelingen van de dalai lama, zou ik het zeker nu beoefenen.

Klik hier voor enige citaten uit een brief geschreven door Yeshe Sangye, een senior FPMT monnik en een trouwe discipel van Lama Yeshe.

Zie www.westernshugdensociety.org of www.wisdombuddhadorjeshugden.org voor meer informatie.