Laster: De NKT is tegen Rime

Waarheid: 'Rime' is de 'niet-sektarische' beweging binnen het Tibetaans boeddhisme. De NKT is ook niet-sektarisch. De werkelijke betekenis van niet-sektarisch, die de NKT volgt, is respect hebben voor andere tradities en ervan afzien deze te bekritiseren.

De dalai lama zegt dat om niet-sektarisch te zijn iemand leringen van alle tradities van het Tibetaans boeddhisme moet ontvangen en beoefenen. Omdat de NKT dit niet doet, wordt zij vaak ten onrechte bekritiseerd als 'sektarisch' en als tegen Rime te zijn.

Zoals hierboven verklaard, gelooft de NKT dat de effectiefste methode om spirituele realisaties te krijgen het zuiver beoefenen van één traditie is zonder deze te vermengen. Net zoals anderen het recht hebben tradities te vermengen als zij dit willen en niet bekritiseerd zouden moeten worden wanneer zij dit doen, zo hebben wij het recht om slechts één traditie te beoefenen zonder te worden bekritiseerd.

Door  één traditie zuiver te beoefenen, zegt de NKT niet dat zij beter is dan andere tradities; alleen dat deze methode voor ons het best werkt. Als Mahayanisten, die begrijpen dat alle levende wezens op verschillende manieren geholpen moeten worden in overeenstemming met hun verschillende karmische neigingen, zeggen we nooit dat wij het beste zijn en dat andere tradities inferieur zijn. In plaats daarvan respecteren en waarderen we andere tradities en weerhouden we ons ervan hen te bekritiseren. Op deze manier zijn wij niet sektarisch.

Zoals Geshe Kelsang zegt in De Geest Begrijpen:

Elke Leraar en elke traditie heeft een iets andere aanpak en gebruikt verschillende methoden. De oefeningen die door één Leraar worden onderwezen zullen verschillen van die, die door een andere worden onderwezen en als we proberen deze te combineren zullen we verward worden, twijfels ontwikkelen en onze richting verliezen. Als we proberen een synthese te creëren van verschillende tradities, zullen we de speciale kracht van elke vernietigen en zullen we achterblijven met een mengsel van onze eigen makelaardij dat een bron van verwarring en twijfel zal zijn. Na onze traditie en onze dagelijkse oefeningen te hebben gekozen, zouden we er eenpuntig op moeten vertrouwen en nooit moeten toestaan dat ontevredenheid opkomt. Naast het koesteren van onze eigen traditie, zouden we alle andere tradities moeten respecteren en het recht van ieder individu om de tradities van zijn of haar keuze te volgen. Deze benadering leidt tot harmonie en tolerantie. Het is het vermengen van verschillende religieuze tradities dat sektarisme veroorzaakt. (Geshe Kelsang Gyatso, De Geest Begrijpen: Een verklaring van de aard en functies van de geest, p161-162 © 1993, 1997, 2002).

Triest genoeg hebben de dalai lama en sommige leden van zijn Rimetraditie zich er niet van weerhouden ons te bekritiseren. Ongeacht hoe liberaal en tolerant zij zouden kunnen zijn als het aankomt op het ontvangen van spirituele leringen van veel verschillende tradities en leraren, zij zijn niet liberaal en tolerant waar het gaat om de Nieuwe Kadampa Traditie. Er zou kunnen worden beargumenteerd dat het dit gedrag is dat zou moeten worden bekritiseerd als sektarisch en dus als geen Rime.