Laster: De NKT verkoopt alleen Geshe Kelsang's boeken

Waarheid: Tharpa Publicaties verkoopt hoofdzakelijk alleen Geshe Kelsang's boeken, maar daar is niets verkeerd aan. Voor de Kadampabeoefenaar bevatten deze boeken al de leringen die nodig zijn om verlichting te bereiken en zij vormen de basis van alle NKT-studieprogramma's.

Elk boek bevat een commentaar op een kerntekst van Boeddha Shakyamoeni, Je Tsongkhapa of een andere grote gerealiseerde boeddhistische Meester. Oceaan van Nectar bevat bijvoorbeeld de vertaling van Chandrakirti's gehele kerntekst Gids tot de Middenweg, Universeel Mededogen is een commentaar op Geshe Chekhawa's Het Trainen van de Geest in Zeven Punten en Acht Stappen naar Geluk is een commentaar op Geshe Langri Tangpa's Acht Versen over het Trainen van de Geest.

Veel van de boeken zijn gestructureerd als een Dharmageschrift, omdat zij gebaseerd zijn op de hoofdpunten die komen uit Je Tsongkhapa's teksten en zij bevatten een groot aantal citaten uit boeddhistische geschriften en verwijzingen naar andere boeddhistische teksten. Kortom het zijn authentieke en gezaghebbende leringen van de Boeddha en veel andere gerespecteerde boeddhistische Meesters; het zijn geen nieuwe creaties noch het exclusieve werk van Geshe Kelsang.


Tharpa Publicaties verkoopt ook een vertaling van Shantideva's Gids tot de Levenswijze van een Bodhisattva; en er is niets om Tharpa ervan te weerhouden andere op zichzelf staande lange vertalingen in de toekomst te produceren.

Door alleen Geshe Kelsang's boeken te verkopen, suggereert Tharpa niet dat deze de enige geldige boeddhistische teksten zijn of dat Geshe Kelsang de enige geldige boeddhistische leraar is. Er zijn veel Dharmaboeken in deze wereld en veel geweldige leraren. Als een NKT-student of iemand anders boeken van andere leraren wil lezen dan kunnen zij deze gemakkelijk verkrijgen bij elke goede boekhandel.

Ondanks alle kritiek op de NKT en Geshe Kelsang is er zelden welke kritiek dan ook op Geshe Kelsang's boeken, die in de boeddhistische wereld zeer geprezen worden als gezaghebbend en authentiek. Deze boeken zijn de Dharma in het hart van de studieprogramma's en de studieprogramma's zijn het hart van de NKT, wat aantoont dat de NKT een geldige en respectabele boeddhistische traditie is.

Hoewel de NKT een niet-sektarische houding heeft ten opzichte van Dharmaboeken worden Geshe  Kelsang's boeken triest genoeg niet verkocht in sommige algemene boeddhistische verkooppunten of zelfs boekwinkels, omdat zij de sektarische en politieke zienswijzen van de dalai lama volgen. Niemand vraagt hen waarom zij Geshe Kelsang's boeken niet verkopen zelfs hoewel deze zeer gerespecteerd worden; zij vragen alleen waarom Tharpa Publicaties geen boeken verkoopt van andere auteurs.