Laster: De NKT vraagt haar studenten om de dalai lama (en andere tradities) te verwerpen

Waarheid: Dit is niet waar. Geen enkele NKT-Leraar heeft ooit zijn of haar studenten gevraagd de dalai lama te verwerpen of om andere tradities te verwerpen. Wij verwerpen de dalai lama niet; hij heeft ons verworpen! Hij heeft ons tien jaar geleden ernstig bekritiseerd in een artikel in Newsweek en hij heeft ook gezegd: “Geen Shoegdenbeoefenaar kan een vriend van mij zijn”. Hij staat Dorje Shoegdenbeoefenaars niet toe zijn leringen bij te wonen.

Geshe Kelsang heeft vaak gezegd dat iedereen keus heeft met betrekking tot wat zij geloven en beoefenen. Echter hij adviseert om, als we eenmaal onze traditie en onze Spirituele Gids hebben gekozen, hierop te vertrouwen, terwijl we andere boeddhistische en niet-boeddhistische tradities blijven respecteren en waarderen.

In Grote Schat aan Verdienste, een commentaar op de oefening van het vertrouwen op Goeroe Tsongkhapa, verklaart Geshe Kelsang dat het vertrouwen op één Kern Spirituele Gids, het beoefenen van alleen zijn leringen en het vertrouwen op zijn Dharmabeschermer de beste manier is om realisaties te verkrijgen. Hij zegt dat er niets partijdig is aan dit advies en dat het alleen voor ons voordeel wordt gegeven – als we tradities vermengen, komen daar veel obstakels uit voort en duurt het een lange tijd om spirituele realisaties te bereiken.

In hetzelfde boek adviseert Geshe Kelsang ook dat we zouden moeten vertrouwen op diegenen met dezelfde overleveringslijn en zienswijze als onze Kern Spirituele Gids als we willen vertrouwen op andere leraren. Dit stelt ons in staat om voortdurend de zegeningen van onze traditie te ontvangen en snelle spirituele vooruitgang te maken.