Laster: De NKT zorgt ervoor dat haar leden te jong inwijding nemen

Waarheid: De Algemene Spirituele Directeur (ASD) zal niemand inwijding verlenen tenzij zij van hun eigen kant oprecht verzoeken om ingewijd te worden en ook als zij toestemming van hun ouders enzovoort hebben. De ASD accepteert niemand onder 18 jaar voor inwijding en zij worden aangemoedigd om te wachten tot zij 22 jaar oud of ouder zijn. In de NKT is er geen druk om ingewijd te worden zoals kan worden afgeleid uit het veel grotere aantal NKT-beoefenaars, inclusief seniorleden, die leek blijven.

In een vaardige actie om boeddhisme naar de moderne wereld te brengen en om aan de oude Tibetaanse hiërarchie (die monniken bevoordeelde) te ontsnappen, heeft Geshe Kelsang altijd vier soorten leraren in de NKT aangemoedigd – monniken, nonnen, lekemannen en lekevrouwen – die allemaal dezelfde programma's bestuderen en onderwijzen.

Inwijding is een belangrijke, persoonlijke keus en dus zou het verkeerd zijn iemand ertoe te dwingen. Residentiële leraren zijn verplicht het zorgvuldig door te spreken met studenten die er om verzoeken en moedigen hen aan om te wachten als dit gepast is. Er wordt verwacht dat ter afschrikking aan hen duidelijk wordt gemaakt dat zij hun geloften moeten respecteren als zij ervoor kiezen ingewijd te worden en dat zij hun Dharmacentrum en studieprogramma gedurende een jaar zullen moeten verlaten als zij deze verbreken. Na een jaar mogen zij terugkeren maar zij kunnen geen leraar meer zijn.

Hoewel het waar is dat soms relatief jonge mensen ingewijd worden en later ontdekken dat het ingewijde leven niet geschikt is voor hen, is dergelijk overenthousiasme van jonge mensen niet ongewoon elders in de wereld, in welke traditie of religie dan ook.