Laster: Geshe Kelsang Gyatso heeft fouten gemaakt bij de manier waarop hij zijn opvolging heeft geregeld

Waarheid: Geshe Kelsang is bijzonder vaardig geweest bij de manier waarop hij zijn opvolging heeft geregeld. Sinds de oprichting van de NKT in het Westen in 1991, heeft Geshe Kelsang een aantal manieren onderzocht om de overleveringslijn en traditie voor toekomstige generaties te behouden, in de wetenschap dat het Tibetaanse "Toelkoe" of reïncarnatiesysteem gevoelig was voor politiek misbruik en ook nooit zou werken in de moderne wereld.

Hij onderzocht eerst het idee van een gekozen opvolger die hem zou opvolgen als Algemene Spirituele Directeur (ASD) vanaf zijn dood tot aan de dood van zijn opvolger (het pausmodel); daarna probeerde hij het idee van een comite van vier gekozen ouderen die de verantwoordelijkheid in gelijke mate voor hun leven zouden delen; en toen probeerde hij het idee van een gekozen opvolger voor maximaal vier termijnen van vier jaar (zestien in totaal).

Op basis van deze methoden, die allemaal uitgetest zijn en allemaal nadelen bleken te hebben, kwam hij uiteindelijk tot het besluit dat geen van deze modellen zou werken in het Westen.

Daarom werd geconcludeerd dat het het beste is om elke vier jaar een nieuwe ASD te kiezen, voor een vaste termijn van vier jaar. Na vier jaar zullen ze als Residentieel Leraar terugkeren naar hun vorige NKT Centrum.

Voor de meeste beoefenaars in de NKT is dit een zeer comfortabele manier vooruit voor toekomstige generaties, omdat het ervoor zorgt dat elke volgende ASD slechts korte tijd in functie zal zijn om deze traditie te besturen en onderhouden. Zo ligt de nadruk van de traditie op de Dharma die wordt onderwezen en niet op het individu dat tijdelijk als directeur optreedt. Zelfs als Geshe Kelsang in een toekomstige wedergeboorte zelf ASD zou worden, zou hij (of zij) alleen in die hoedanigheid voor vier jaar kunnen aanblijven, mits hij of zij voldoet aan alle vereisten (inwijding, een Nationale Spirituele Directeur, enz.).

Dankzij de ervaringen uit eerste hand van de beperkingen van de andere opvolgingsmethoden, kunnen NKT-beoefenaars het huidige systeem waarderen en de wijsheid ervan begrijpen.