Laster: Geshe Kelsang Gyatso leed aan chronische tuberculose toen hij in Mussoorie, India, leefde en heeft geen lange retraite gedaan

Waarheid: Dit is niet waar. Geshe Kelsang was gedurende vele jaren in solitaire retraite en is een volleerd mediteerder.

Deze en enkele andere geruchten komen expliciet uit de politiek gemotiveerde en feitelijk onjuiste brief aan Geshe Kelsang door Sera Je klooster in India, waarmee hij uit het klooster werd gezet, en die in 1996 werd geciteerd in de Tibetan Review and het tijdschrift Snow Lion.

Toen Geshe Kelsang hierover november 1996 werd geïnterviewd, antwoordde hij:

“Ik heb gedurende vele jaren in Nepal, nabij de grens met Tibet in de Himalaya, een lange retraite gedaan. De plaats heet Bangthog Damthang en ik werd gesponsoord door mijn zuster Dekyi, die nu in Zwitserland woont. Later heb ik veel lange retraites gedaan in de bergen van Dalhousie, in de buurt van Dharamsala.

In Mussourie heb ik elke winter een aantal maanden retraite gedaan. Wanneer ik niet in retraite was, probeerde ik gezinnen te helpen door heilzame rituelen en speciale poedja’s uit te voeren. Voordat ik naar Mussourie ging, woonde ik in Buxa en werd ziek met terugkerende luchtweginfecties, maar dat was niet ernstig. Later, in Mussourie, bleven de borstinfecties terugkeren, maar ik werd nooit in een ziekenhuis opgenomen. In dit leven heb ik nooit ook maar één nacht in het ziekenhuis doorgebracht. Mijn familie in Mussourie wilde dat ik een grondig medisch onderzoek zou ondergaan, dus werd ik door drie verschillende artsen onderzocht. Twee van hen zeiden dat ik niet ziek was, maar dat ik mijn lichamelijke kracht moest opbouwen, en één dokter zei dat ik misschien TB had. In werkelijkheid was het moeilijk om het werkelijke probleem te begrijpen.

Later, toen ik in Engeland woonde, ben ik voortdurend lichamelijke zwak geweest, totdat ik uiteindelijk met twee Westerse assistenten voor drie weken naar Londen ging en door twee specialisten werd onderzocht. Ze namen veel Röntgen foto’s en deden veel andere tests. Het uiteindelijke resultaat was dat beide artsen zeiden dat er geen ziekte was, maar enkel zwakke longen. Ze zeiden dat ik frisse lucht, zon, lichaamsbeweging en rust nodig had om kracht op te bouwen.”

Geshe Kelsang is ook nog drie jaar in retraite geweest in Schotland, van 1987-1990. Tussen zijn meditatiesessies in bleef Geshe Kelsang verder werken aan een aantal boeken. Het was toen dat hij Vreugdevol Pad van Geluk en Universeel Mededogen voltooide en hij Het Meditatie Handboek, Introductie tot het Boeddhisme en Gids naar Dakini Land schreef. Het was ook tijdens deze periode dat hij de drie spirituele programma’s ontwierp die de kern van de Nieuwe Kadampa Traditie vormen.