Laster: Geshe Kelsang Gyatso moedigt zijn studenten aan om hem te zien als een uiteindelijke spirituele autoriteit

Waarheid: Hier is een uitdaging: probeer één voorbeeld te vinden in Geshe Kelsang’s boeken of leringen waarin hij zegt: “Ik ben jullie Spirituele Gids” of “Jullie moeten volgen wat ik zeg”. Geshe Kelsang is erg nederig en heeft nooit beweerd een uiteindelijke spirituele autoriteit te zijn. Hij schrijft al zijn kwaliteiten en succes toe aan de goedheid van zijn Leraar, Trijang Rinpoche.

In een inleiding tot een lezing in Californie in 1996 zegt Geshe Kelsang:

“Ik ben een boeddhistische monnik, ik ben uit Tibet gekomen. Ik wordt gewoonlijk Geshe Kelsang genoemd, mijn echte naam is Kelsang Gyatso. Ik ben geen speciale persoon, gewoon een nederige boeddhistische beoefenaar ...

Er zijn vier verschillende tradities in Tibet en ik behoor tot de Gelugpa Traditie. Trijang Dorjechang is de overleveringslijnhouder van de Gelugpa Traditie. Hij is onze Hoofdlama, voornaamste Lama, overleveringslijnhouder, onze vader. Ik werd uit hem geboren. Mijn overleveringslijn, al mijn lezingen over Soetra en Tantra kwamen van hem. Daarom zijn mijn studenten nu die lezingen geven ook deel van deze overleveringslijn en zij hebben de ononderbroken zegeningen van deze overleveringslijn. Door zijn zegeningen te ontvangen, heb ik nu de gelegenheid om Westerse mensen te helpen bij hun spirituele ontwikkeling. Al mijn vermogen om les te geven, boeken te schrijven, te organiseren, te helpen, alles kwam van deze Lama. Zonder deze Lama is Geshe Kelsang machteloos. Hij is nog steeds mijn leven.”