Laster: Studenten worden aangemoedigd al hun tijd te wijden aan het ondersteunen van een Centrum, zodat er geen tijd over is voor persoonlijke spirituele ontwikkeling

Waarheid: Niemand in de NKT wordt aangemoedigd om te werken ten koste van hun andere spirituele oefeningen. Geshe Kelsang heeft verklaard dat er in overeenstemming met Je Tsongkhapa's voorbeeld drie sferen van Dharma-activiteit zijn: Dharmastudie, meditatie en Dharmawerk. Alle drie moeten in evenwicht zijn.

Diegenen die door NKT Dharma Centra gesponsoord worden, ontvangen maandelijks gebruik van accommodatie, voorzieningen en maaltijden, plus een toelage. Gesponsoord personeel stemt ermee in 35 uur per week te werken, van maandag tot vrijdag of in de weekends indien nodig.

De hoeveelheid van 35 uur per week werd voorgesteld door Geshe Kelsang om gesponsoord personeel voldoende tijd in de week toe te staan voor hun studie- en meditatieprogramma's, en oefening. Zij zijn onder geen enkele verplichting meer uur te doen dan dit.

Gesponsoord personeel accepteert ook 4 weken vakantie per jaar (inclusief het bijwonen van Festivals), plus 8 publieke vakantiedagen. In aanvulling op de 35 uur zijn zij ook verplicht, als zij een bewoner van een Centrum zijn, om gemiddeld twee uur werk voor de gemeenschap te verrichten, zoals koken en huishoudelijk werk, wat neerkomt op een totaal van 37 uur. Vrijwilligers kunnen natuurlijk zoveel uur werken als zij wensen.

Het is mogelijk even veel persoonlijke, spirituele ontwikkeling te krijgen door middel van Dharmawerk als door middel van de andere twee activiteiten, studeren en mediteren, zoals kan worden gezien uit voorbeelden zoals Dromtonpa en Lam Chung. Echter, NKT-studenten worden aangemoedigd om een stabiele dagelijkse meditatieoefening te ontwikkelen en om tijd te vinden voor studie.