Laster tegen de Nieuwe Kadampa Traditie

Laster: De NKT verkoopt alleen Geshe Kelsang's boeken

Waarheid: Tharpa Publicaties verkoopt hoofdzakelijk alleen Geshe Kelsang's boeken, maar daar is niets verkeerd aan. Voor de Kadampabeoefenaar bevatten deze boeken al de leringen die nodig zijn om verlichting te bereiken en zij vormen de basis van alle NKT-studieprogramma's.

Elk boek bevat een commentaar op een kerntekst van Boeddha Shakyamoeni, Je Tsongkhapa of een andere grote gerealiseerde boeddhistische Meester. Oceaan van Nectar bevat bijvoorbeeld de vertaling van Chandrakirti's gehele kerntekst Gids tot de Middenweg, Universeel Mededogen is een commentaar op Geshe Chekhawa's Het Trainen van de Geest in Zeven Punten en Acht Stappen naar Geluk is een commentaar op Geshe Langri Tangpa's Acht Versen over het Trainen van de Geest.

Veel van de boeken zijn gestructureerd als een Dharmageschrift, omdat zij gebaseerd zijn op de hoofdpunten die komen uit Je Tsongkhapa's teksten en zij bevatten een groot aantal citaten uit boeddhistische geschriften en verwijzingen naar andere boeddhistische teksten. Kortom het zijn authentieke en gezaghebbende leringen van de Boeddha en veel andere gerespecteerde boeddhistische Meesters; het zijn geen nieuwe creaties noch het exclusieve werk van Geshe Kelsang.


Laster: Het is NKT-studenten niet toegestaan om niet-NKT boeken te lezen

Waarheid: Er is binnen de NKT, in het Interne Reglement, in de NKT boeken of waar dan ook geen richtlijn die studenten verbiedt niet-NKT boeken te bestuderen. Geshe Kelsang's commentaren op Je Tsongkhapa's leringen vormen de basis van de drie NKT studieprogramma's (het Algemeen Programma, het Basisprogramma en het Lerarenopleidingsprogramma), maar buiten hun studies kunnen NKT-studenten lezen wat ze willen. En dat doen ze ook. Iedereen heeft de vrijheid te doen wat hij of zij wil.

Laster: NKT-studenten worden onder druk gezet om Hoogste Yoga Tantramachtigingen te nemen

Waarheid: Dit is niet waar. Er zijn veel studenten die al jaren binnen de NKT hebben geoefend die nog steeds geen Heroeka- en Vajrayoginimachtigingen hebben ontvangen.

Het nemen van Hoogste Yoga Tantramachtigingen is een individuele beslissing. Wat mensen soms ertoe drijft Tantrische oefening te gaan doen voordat zij voldoende begrip van Soetra hebben, is een Westerse mentaliteit om altijd het hoogste en het beste te willen in plaats van het advies van welke leraar dan ook.

Het is waar dat leraren aan hun studenten de voordelen van het betreden van het pad van Hoogste Yoga Tantra zouden kunnen verklaren, maar zij zullen ook de voorwaarden verklaren waaronder iemand klaar is het pad te betreden.

Ook worden Hoogste Yoga Tantramachtigingen over het algemeen slechts eenmaal in elke twee jaar verleend, niet de hele tijd.

Laster: De NKT dreigt met hellerijken voor diegenen die niet gehoorzamen

Waarheid: Dit is niet waar. De NKT heeft geen vermogen, laat staan de wens, om mensen naar de hel te sturen. Ook geeft de NKT geen orders die gehoorzaamd moeten worden – Geshe Kelsang heeft altijd gezegd dat mensen vrijheid hebben.