Laster tegen de Nieuwe Kadampa Traditie

Laster: De NKT wordt geleid door een groep autocratische insiders

Waarheid: Er is niets wat hier op wijst. De manier waarop de NKT wordt bestuurd heeft veel ingebouwde democratische controles en afwegingen. De macht wordt gelijkelijk verdeeld tussen de Spirituele Directeur, de Bestuurlijke Directeuren en de Leden.

Laster: De NKT evangeliseert en promoot zichzelf agressief

Waarheid: De NKT probeert mensen niet te bekeren en vele mensen die de lezingen bijwonen worden geen boeddhist. Kadampa Centra adverteren hun lezingen voornamelijk door middel van posters, vermelding in kranten en websites van de Centra. De motivatie is om mensen de gelegenheid te bieden om Boeddha's leringen te bestuderen en te beoefenen om hen te helpen hun wijsheid te ontwikkelen, een goed hart te cultiveren en een vredige geestestoestand te handhaven.

Boeddha zelf reisde van plaats naar plaats om boeddhistische lezingen te geven. Er is geen wet die zegt dat boeddhistische Centra niet mogen groeien.

Laster: Studenten worden aangemoedigd al hun tijd te wijden aan het ondersteunen van een Centrum, zodat er geen tijd over is voor persoonlijke spirituele ontwikkeling

Waarheid: Niemand in de NKT wordt aangemoedigd om te werken ten koste van hun andere spirituele oefeningen. Geshe Kelsang heeft verklaard dat er in overeenstemming met Je Tsongkhapa's voorbeeld drie sferen van Dharma-activiteit zijn: Dharmastudie, meditatie en Dharmawerk. Alle drie moeten in evenwicht zijn.

Laster: De NKT is meer geïnteresseerd in het recruteren/ krijgen van vrijwilligers dan het helpen van mensen

Waarheid: Dit is niet waar. Het doel van de NKT is om mensen te helpen om innerlijke vrede te vinden. Om dit te doen hebben we Centra, publiciteit en veel andere condities nodig die vrijwilligers kunnen helpen verschaffen. Beweren dat de NKT mensen recruteert als doel op zich slaat nergens op.